Stránky

Rodinný dům Pustkovec



Nízkonákladový předměstský rodinný dům v Ostravě-Pustkovci

Dům pro tříčlennou rodinu umístěný na předměstí Ostravy na rozhraní sídliště a rodinné zástavby je konkrétní aplikací idei dostupného individuálního bydlení. Dům je navržen na malém pozemku (10,5 x 24,5 m) vedle autobusové zastávky, v pěší dostupnosti veškeré běžné vybavenosti (BUS, TRAM, školy, kroužky, úřady, zábava, obchody, sportoviště, park...) i přírodního rámce za městem (řeka, les...). Na půdoryse 5,75 x 8,65 m je navržen byt 3+KK o 70 m2 užitné plochy, oproti blízkým panelovým bytům má vlastní zahradu s krytou terasou a skladem nářadí, parkovací stání (pro návštěvy – stavebník nevlastní auto), akumulační nádrž na vodu a studnu.

Jednoduchá konstrukce i forma (z požárních důvodů byla původní zhotovitelsky primitivní konstrukce nahrazena certifikovanou skladbou) ukrývá volně plynoucí prostor proměnlivé výšky na třech úrovních, s odděleným hygienickým zázemím a pracovnou.

Konstrukčně jde o dřevostavbu „TBF“ na základových pasech, opláštěnou Cetris deskami, krytina živičná, okna dřevěná. Dům svým vzhledem přiznává jednoduchost a účelnost, zároveň však efektivně využívá dané možnosti s ambicí spojit výhody bytu a rodinného domu.

Studie   2017
Dokumentace pro stavební povolení     2019

Dům má jednoduchý kompaktní objem i konstrukci.



Pozemek domu je extrémně malý, navíc je zde umístění domu limitováno nutnými odstupy od sousedních pozemků a ochranným pásmem vysokého napětí. Dům tak zaujal východní část parcely, na které je dále umístěno stání pro auto, studna a akumulační nádrž na dešťovou vodu. Městské vodárny striktně trvaly na vybudování přípojky kanalizace, přestože povede v chodníku do ulice, k níž pozemek nepřiléhá. Dům není napojen na plynovod ani vodovod.

Jednoduchou dispozici charakterizuje minimum příček. Obytný prostor má různé výšky a otvírá se do horních podlaží, kde jsou navrženy otevřené galerie, s možností pozdějšího oddělení posuvnými stěnami.
Konstrukci představuje klasický systém "two by four" v certifikované skladbě splňující protipožární kritéria kvůli malému pozemku. Dům je založen na základových pasech a nemá vnitřní nosné stěny, rozpon stropů je na celou šíři dispozice. Vnitřní stropy mají v podhledech přiznané stropnice.



Z uliční strany dům přiléhá k hranici parcely. Na východní straně pozemku u vstupu ponechává místo pro auto návštěv - stavebník auto nevlastní.


Západní část pozemku zůstává volná pro malou zahradu. Zástavba v okolí nemá jednotný charakter, střídají se zde přízemní a dvoupodlažní stavby solitérní a řadové, obytné i se službami (restaurace, cukrárna).


Vnitřní spojitý prostor je předělen pouze vestavným skříňovým blokem oddělujícím otevřené zádveří od kuchyně, k němuž přiléhají kamna na dřevo - srdce celého domu..


Druhé podlaží tvoří dvě otevřené galerie v různých úrovních. Na nižší je dětský pokoj a koupelna, na vyšší ložnice rodičů. V budoucnu je možné galerie uzavřít posuvnými příčkami.
Dvouramenné asymetrické schodiště propojuje obě galerie s hlavním obytným prostorem v přízemí.




Žádné komentáře:

Okomentovat