Stránky

Porotherm dům 2009


Soutěžní návrh zděného cihelného domu je rozvinutím základního schématu Sokratova domu, takže se kónicky otvírá slunečné jižní straně, a umožňuje tak světlu přístup daleko do hloubky dispozice. Tato koncepce plně využívá také kladných vlastností stavebního materiálu a nechává teplo absorbovat  do plných obvodních zdí, aby mohlo v nočním či zimním období sálat zpět do vnitřního prostoru.

Základní schéma je však obohaceno o zdvojení hmot na způsob květináče a misky, nebo také "lžícové polohy", které vnáší do formy domu napětí. Dvě části, dispozičně odpovídající dvěma traktům domu, jsou důsledně provozně odděleny - "vnější", tedy severní obsahuje servisní prostory a "vnitřní", tedy jižní obytné místnosti. Toto rozdělení se odráží také ve výrazu domu, který podtrhuje popsanou bipolaritu a vstupní (severní) stranou domu s tradiční omítkou a plnými stěnami jej ukotvuje na český venkov, konkrétně na nejčastěji zastavované záhumenky, zatímco jižní hmota je zboku oplechována a z jihu zcela prosklená.

Kromě této stěny a mezilehlého otvoru mezi dvěma hmotami, který vede světlo i do servisního traktu, nemá dům s výjimkou vstupních dveří žádné otvory.




Dům je inspirován přírodou.
V půdorysu i v řezu dům připomíná misku a květináč.
V obou podlažích je dům důsledně rozdělen na servisní a obytnou část.
Příčný řez



Ze vstupní strany dům vychází z tradiční architektury venkovských stodol.

Žádné komentáře:

Okomentovat