Stránky

Adaptace rodinného domu v Bratčicích






























Moravská usedlost na úzké parcele - řadový dům okapem do ulice, dlouhé křídlo vybíhající do dvora. Požadavek propojení domu se zahradou (dvorem), vyřešení vstupu z ulice, ponechání průjezdu.


Kvůli stísněnosti a nepříznivé orientaci krátké vstupní části domu je navrženo využití celého dvorního křídla k obývání.


Návrh záměrně nepočítá s využitím podkroví k bydlení, jež se jeví bez využití celého přízemí jako nevenkovsky komplikované a nehospodárné.


Nový vstup na místě původního, v 60. letech zazděného vstupu, ústí do vstupní haly, na niž navazuje kryté zápraží dvorního křídla. To je osa celého domu, jež rozděluje podélně prostor domu na část obytnou a pracovní, vnitřní a venkovní. Zápraží je nedílná součást návrhu, odvěký funkční prvek vytvářející přechod mezi vnitřkem a vnějškem, spojující jednotlivé prostě za sebou řazené místnosti a kotvící dům k půdě.


Druhou, vnitřní osu tvoří interiérové propojení místností za dvorní fasádou, inspirované enfiládou zámeckých staveb. Dlouhý průhled celým domem je rytmizován světlem procházejícím řadou prosklených vstupů a oken a ukončen v hostinském pokoji průhledem do zahrady a sochou v hlavní ložnici. 


Fasáda dvorního křídla respektuje postupný stavební vývoj a jeho stopy povyšuje na architektonické prostředky. Různé výšky nadpraží jsou podtrženy různě vysokými parapety a různé šířky otvorů dávají tušit o místnostech za nimi. Tato nepravidelnost reaguje na poetiku "nedokonalosti" venkovských staveb a odráží se také v novém uličním průčelí domu, kde se střídají hladké "šambrány" s drsnou omítkou mezilehlých partií. 



Ideová studie 2011



Moravská usedlost stojí na úzké dlouhé parcele se zahradou sahající až k blízkému lesíku.



Vnitřní osu domu tvoří enfiláda inspirována historickými stavbami.



Dvorní fasáda je záměrně nepravidelná a respektuje tak postupný a nahodilý vývoj. Může připomínat fasády venkovských, nebo gotických a renesančních feudálních staveb.


Žádné komentáře:

Okomentovat