Stránky

Přestavba rodinného domu ve Vratimově

Dispozičně i stavebně-technicky nevyhovující dům s malými oddělenými místnostmi a bez propojení se zahradou byl přizpůsoben soudobým nárokům. Bylo změněno komplikované schéma příjezdu a přístupu k domu a přemístěn vstup. S minimálními úpravami okolního terénu bylo navrženo propojení se zahradou velkým posuvným oknem a terasou na ocelových sloupcích.

Nový vstup orientovaný do ulice je akcentován arkýřovým zádveřím, které eliminuje potřebu nových základových konstrukcí a zmenšuje nároky na objem vnitřních prostor. Výhodou původní stavby je polozapuštěný suterén pod celým domem, který poskytuje nadstandardní technické a úložné prostory. Na druhou stranu dům příliš vyvyšuje nad terén.

Půdorysně poměrně malý dům obsahuje za vstupem velkorysou halu s galerií sahající od suterénu až do podkroví a obývací prostor s jídelnou zabírající celý zahradní trakt. Osvětlení ložnic v podkroví zajišťuje kromě francouzských oken nový vikýř na jihozápadní straně. Nový průběžný okap a horizontální vikýř ukotvují objemově téměř nezměněný dům k zemi, na rozdíl od původní trojštítové formy.

Součástí návrhu je zateplení poměrně subtilních obvodových konstrukcí domu s opláštěním svislými dřevěnými lamelami, ukrývající zapuštěné okapní žlaby. Střešní krytina je navržena z falcovaného plechu.

Studie 2010

Ve stadiu stavebního povolení návrh doznal poměrně výrazných změn.


Původní dům z padesátých let již neodpovídal dnešním nárokům na rodinné bydlení. Díky třem štítům čněl dům téměř věžovitě ze zahrady.


Bylo navrženo zbourat členité a neforemné přístavky, nepotřebné příčky a původní schodiště, na jehož místě vzniklo místo pro halu přes tři podlaží. 

V nové otevřené dispozici odděluje prostory pouze koupelna a vnitřní komínová zeď. V podkroví se nacházejí ložnice.

Zádveří vysunuté do arkýře přechází do převýšené haly. Obytný prostor je propojen novým širokým oknem s terasou a zahradou.


Na vstupní straně akcentuje vstup arkýřové zádveří.

Žádné komentáře:

Okomentovat